Što vegani, vegetarijanci i svejedi misle o jedenju kukaca?

Mnogi vegetarijanci i svejedi su otvoreni prema uvođenju kukaca u svoju prehranu. Za vegane pak to nije opcija, pokazala je nova studija Sveučilišta Eastern Finland.

Konzumacija kukaca se potiče kao odgovor na utjecaj koji na okoliš ima proizvodnja mesa. Hrana proizvedena od insekata ima relativno mali ekološki otisak, a zahvaljujući velikoj količini nutrijenata mogu biti održiva zamjena za postojeće mesne izvore proteina. 

U zemljama zapada insekti nisu tradicionalna hrana pa ne postoji pretjerana želja za konzumacijom istih, ali to se može promijeniti osvještavanjem ekološkog benefita konzumacije takve hrane.

Istraživači su proveli studiju s veganima, vegetarijancima i svejedima i pokazalo se da su vegani naj negativnije nastrojeni prema ovoj ideji i nisu skloni ovakvoj prehrani iako je nutritivno dobra, ekološki prihvatljiva. Vegetarijanci su pokazali pozitivan stav prema jedenju kukaca, a i vegetarijanci i svejedi su bili blagonakloni prema tome da bi takva prehrana riješila probleme gladi u svijetu. S druge strane, vegani su mislili da je takva konzumacija moralno neispravna.

Na našem web servisu za online naručivanje hrane Jedi.hr za sada još nemamo subjekte koji nude kukce u obrocima (barem ne svjesno, haha, šalimo se!), no kad bismo imali, kakav bi bio vaš stav? Jedenje kukaca ili ne?

Ako ste od ove silne priče o jedenju insekata gladni (khm), we don't judge, slobodno provjerite što u ponudi imaju recimo Vege fino za sve ili Zagabria. Ponekad je ipak pizza sve što čovjeku treba.

    Naruči zdrav obrok ili namirnice u 3 klika mišem..


    Na Jedi.hr možeš birati između dostave ukusnih obroka obližnjih restorana ili naručiti zdrave namirnice.