Jedi je web servis za online naručivanje hrane, kako iz restorana tako i iz dućana odnosno od OPG-ova i malih proizvođača. Veliku važnost dajemo bezmesnoj prehrani, zato i imamo filter Veganska jela koji sa stranice miče sve sadržaje vezane uz meso.
S obzirom na to da dolazi Uskrs uz koji se tradicionalno vežu jaja i šunka i koji je možda najizazovniji za veganiziranje, odlučili smo vam predstaviti recept veganske šunke i kruhu i veganskih jaja! Da, ovo što vidite na slikama je u potpunosti vegansko. Evo recepta:
Veganska šunka:
100 g bijelog graha (konzervirani)
200 g pšeničnog glutena
2 dl vode
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice soja umaka
3 žlice prehrambenog kvasca
1 žličica luka u prahu
1/4 žličice soli
1/2 žličice sušene kadulje
1/2 žličice sušenog timijana
Tijesto za kruh:
300 g glatkog brašna
1/2 kocke svježeg kvasca
1 žličica soli
2-3 dl vode
Veganska jaja:
“Bjelanjak”:
2 dl bademovog mlijeka
2 žličica agar agar praha
1/4 žličice soli
“Žumanjak”:
100 g kuhanog slanutka
1 režanj češnjaka
1/3 žličice kurkume
1/4 žličice soli
3-4 žlice maslinovog ulja
Prstohvat čilija u prahu
Za šunku je potrebno najprije zgnječiti grah te mu dodati sve ostale sastojke i dobro ih “zamijesiti”. Oblikujte rukom oblik “šunke” te zamotajte u aluminijsku foliju. Kuhajte na pari 60 minuta te nakon toga peći u zagrijanoj pećnici (180) još 15 minuta.
Odmotajte i ostavite da se malo prohladi prije nego ju umotamo u tijesto.
Kruh zamijesiti od navedenih sastojaka i ostaviti da se diže barem 30 minuta na toplom kako bi kvasac proradio.
Razvucite tijesto i u sredinu položite našu vegansku šunku te zamotajte.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa otprilike 30 minuta.
Veganska kuhana jaja se jako jednostavno pripremaju i to tako da bademovo mlijeka prokuhate s agar agar želatinom i soli te smjesu sipate u kalupe u obliku jaja. Ohladite “bjelanjke” barem dva sata u hladnjaku prije nego krenete praviti otvor za žumanjak.
Žumanjak se radi tako da se pripremi neku brza verzija “hummusa” uz dodatak kurkume, u električnu sjeckalicu se ubace svi navedeni sastojci i pretvore u kremasti namaz.
Bjelanjcima uz pomoć žličice napraviti udubinu u koju ćete sa slastičarskom vrećicom staviti “žumanjak”. Jaja malo pospite s mljevenom crvenom paprikom i sjeckanim vlascem.
Poslužite sve uz mladi luk i rotkvice te otkrijte nove okuse i načine pripreme ovih tradicionalnih jela.
Mi smo u pomoć oko recepta pozvali blogera "Začinjeno s ljubavlju!" koji je pripremio i fotografirao jelo, no vjerujemo kako svatko može napraviti ovakvu klopu, atraktivnu, finu i bez sastojaka životinjskog porijekla.
U međuvremenu dok se ne odlučiš na kuhanje, provjeri nešto iz naše ponude hrane za naručivanje i naruči dostavu jer u tijeku je i nagradni natječaj u kojem možeš osvojiti 150 kn. Dobar tek i sretan Uskrs!
Naruči zdrav obrok ili namirnice u 3 klika mišem..
Na Jedi.hr možeš birati između dostave ukusnih obroka obližnjih restorana ili naručiti zdrave namirnice.